Recenzije
Web hosting Akcija
Otvori Panel

WINDOWS 10 DOWNLOAD

LEGALNO I BEZ ČEKANJA
:)

Pročitajte višeHi, I'm Cortana

Accelero XTREME Plus

 

Zahvaljujući ekipi iz Arctic-a koji su nam ustupili hladnjak Accelero XTREME Plus za testiranje kojega u daljnjem tekstu budemo obradili. Ovaj hladnjak za grafičke kartice smo istestirali na ATi HD 4870 i mogu već sada primjetiti da smo više nego zadovoljni kvalitetom držanja temperature našega GPU-a.

 

 

Accelero XTREME Plus dolazi u svom prepoznatljivom pakiranju , plastičnoj kutiju gdje možete vidjeti da nema nekih nedostataka. Prvo što nam upada u oči su impozantna tri ventilatora 92 milimetra.

 

Accelero XTREME Plus pakiranje

U kompletu također dobijemo hladnjake za čipove i radnu memoriju naše grafičke kartice te, također, pasta iliti ljepilo za hladnjake.

 

Accelero XTREME Plus upute

Upute su čitljive i razumne tako da daljnje sastavljanje ne predstavlja nikakav problem. Uz upute za montažu i korištenje, set vijaka i podloški, AC naljepnicu, jedan VGA bracket te Molex adapter sa dva pinska priključka - 7 i 12V.

Accelero XTREME Plus donja strana

Sa donje strane vidimo kombinaciju aluminijskih listova sa toplovodnim cijevima za odvodnju temperature. Accelero Xtreme se proizvodi i u verziji za HD5970 kartice, te u običnoj (ne Plus) varijanti za HD5870, kao i u GTX PRO verziji namijenjenoj Nvidiinim karticama. Svakako širok spektar mogućnosti.

 

Accelero XTREME Plus sa strane

Sa stražnje strane pakiranja saznajemo da ovaj naš hladnjak omogućuje instalaciju za ATI grafičke kartice ATI Radeon HD 5850 , 5870, 5830, 4890, 4870, 4850, 4830, 3870, 3850, a od nVIDIA GeFORCE kartica GTS 250, 9800GTX+, 9800GTX. ATI HD 4870 koja ima inače visoku temperaturu sa originalnim hladnjakom koji se isporučuje sa grafičkom karticom, testirali smo sa jednostavnim i besplatnim programom pod nazivom Video Card Stability Test.

 

ati hd 4870 normalan rad

Temperatura u normalnom radu iznosi zanimljivih 74C (visoko zar ne?)

 

testiranje pod opterečenjem

Pokrenuli smo Video Card Stability Test i skoro se srušili u nesvijest, temperatura je narasla impozantnih 101C nakon 1:59 testiranja. Testiranje vršimo na cpu Q6600 , ATI HD 4870 , 4G OCZ Reaper i matična ploča GA-EP35-DS4.

 

HD 4870

Svoju malo prašnjavu HD 4870 smo izvadili iz kućišta i istu smo uporediti sa veličinom hladnjaka kao što vidite iz niže priložene slike, vidljiva je razlika u veličini novog hladnjaka.

 

usporedba veličine

Sa grafičke smo uklonili originalni hladnjak i krenuli na čišćenje GPU-a papirnatom maramicom te memorijskih čipova i vrm-ovom gumicom za brisanje.

 

postavljanje hladnjaka

Postavili smo po uputama aluminiske hladnjake na mjesta namjenjena istima, obavezno pripaziti da se ne namaže previše da ne curi sa strane. Nakon toga pričekati cca 60 minuta da se sve dobro osuši.

 

montaža hladnjaka

Prilikom montaže Accelera sam naišao na problem jer su aluminijska rebra hladnjaka nalijegala na konektore za napajanje grafičke kartice no vjerujem da je to samo u mojem slučaju. Napomenuo bih još samo da je poželjno spojiti kabel od ventilatora u utor na VGA karticu prije pričvršćivanja samog hladnjaka, jer je naknadno spajanje nemoguće no možda je i ovo samo u mojem slučaju.

 

postavljanje hladnjaka

Hladnjak na našoj HD 4870 izgleda vrlo moćno. Aluminiski pasivni hladnjaci budu upotpunili hlađenje čipova na HD 4870.

postavljanje grafičke kartice u kučište

Ovdje opet moram napomenuti da sam imao probleme prilikom priključivanja grafiče kartice na njezino napajanje jer vidimo da aluminijska rebra hladnjaka naliježu na konektore za napajanje. No i to je izvedivo. Test smo odradili  s tvornički nanesenom termalnom pastom, te uz auto postavke brzine vrtnje ventilatora. Uvjeti testiranja: sobna temperatura od cca 22C i zatvoreno kućište, testovi su rađeni na tvorničkim taktovima VGA HD 4870. Kartica Accelero XTREME Plus hladnjakom u kućištu zauzima mnogo mjesta, ovdje to možda nije primjetno ali napominjem da se radi o Big toweru. Oprostiti se valja s dva PCI (ili PCI-Express) utora ispod onoga s grafičkom karticom, kao i tridesetak centimetara prostora u širinu, zbog čega ugradnja u manja kućišta ne dolazi u obzir.

Accelero Xtreme apsolutno je bešuman pri nižim brzinama vrtnje ventilatora i jedva čujan kad se ona poveća. Kada karticu postavimo i pokrenemo oduševljenju jednostavno nema kraja.

E sad idemo na testiranje u idealnim uvijetima.

 

testiranje u idealnim uvijetima

Vidimo da je zanimljivih 35/40 stupnjeva naspram cca 70-setak sa originalnim hladnjakom ovo je pravo osviježenje, ventovi su na auto postavkama znači toliko tiho računalo kao da imate pasivni hladnjak. Sada pogledajmo isto pod opterećenjem.

 

testiranje pod opterećenjem

Mislim da možemo konstatirati da slika govori definitivno više od tisuću riječi, 51C , ostali smo zaprepašteni, jedna od vrlo vrućih kartica sa originalnim hladnjakom postiže pod opterećenjem temperaturu do 100 stupnjeva no sa Accelero XTREME Plus kvaliteta hlađenja je nenadmašiva impresivnih 51 stupanj nakon 3:03 minute testiranja.

Zaključak

  • Odlično hlađenje što se vidi iz priloženog i mogućnost bezbrižnog OC-a uz vrlo niske temperature
  • Kvalitetni (Fluid Dynamic Bearing) i tihi ventilatori (čak i na maksimalnom broju okretaja nemogu naštetiti vašem sluhu kao originalni hladnjak)
  • Isporuka pasivnih MEM. i VRM hladnjaka
  • 6-godišnje jamstvo kod proizvođača.

Ukoliko zaista želite vrhunsko hlađenje neke od navedenih kartica koje ovaj hladnjak podržava i naravno dobiti vrlo tiho računalo vaš jedini izbor je Accelero XTREME Plus , no morate znati da su dimenzije ipak pozamašne 290 x 104 x 56 i sama težina hladnjaka je 622 grama te je maxsimalni kapacitet hlađena 250 Wati. Dakle, na vama je da prosudite i donesete odluku isplati li vam se ovakva investicija ili ne, mislimo da vrijedi svakih novaca dok god možete kvaliteno smanjiti temperaturu svoje grafičke kartice.

Više o ovom proizvodu možete pogledati na Arctic web stranicama. Galeriju možete vidjeti na ovom linku.

preporuka

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Windows App

Download from Windows Store Download from Windows Store

Prijava na Newsleter

Primanje novosti sa stranice www.pctrikovi.com
Vaša e-mail adresa će se koristiti isključivo za primanje novosti sa stranice...
Please wait

Trenutno Online

Imamo 96 gostiju i nema članova online

Zadnji komentari

zanimljivosti ovaj tjedan

PROFESIONALNI WEB HOSTING
Novosti i Zanimljivosti

PROFESIONALNI WEB HOSTING

Što je to jednostavnim jezikom web hosting, pa evo par primjera, recimo da želite na internetu objaviti neku sliku. Tu sliku morate smjestiti na …

1070
PROFESIONALNI WEB HOSTING
Novosti i Zanimljivosti

PROFESIONALNI WEB HOSTING

Što je to jednostavnim jezikom web hosting, pa evo par primjera, recimo da želite na internetu objaviti neku sliku. Tu sliku morate smjestiti na …

1070
GTA Online i Freemode Events
Igre / Zabava

GTA Online i Freemode Events

Iako GTA Online nudi gomilu različitih izazova i modova igre, mnogi igrači jednostavno vole uživati u Freemode-u - koji bi uskoro trebao postati puno za…

2043
Svim građanima Internet konekcija brzine 50Mbps
Novosti i Zanimljivosti

Svim građanima Internet konekcija brzine 50Mbps

Obećali su da će do 2018. godine svim svojim građanima omogućiti pristup Internetu povećane brzine od 50Mbps, što će predstavljati poseban standa…

2456
Need for Speed gameplay video
Igre / Zabava

Need for Speed gameplay video

Need for Speed grafički djeluje odlično. Za gameplay, ipak, ostaje da se vidi koliko će biti inovativan i osvježavajući u odnosu na prethodne dijelove. …

1940
Velika nadogradnja za Windows 10 u 11. mjesecu...
Novosti i Zanimljivosti

Velika nadogradnja za Windows 10 u 11. mjesecu...

WinBeta piše da Microsoft trenutno radi na prvoj relativno većoj, non-patch nadogradnji za svoj novi operativni sistem. Nadogradnja kodnog im…

1426
Google Chrome  od 1. rujna počinje pauzirati Flash oglase
Novosti i Zanimljivosti

Google Chrome od 1. rujna počinje pauzirati Flash oglase

  Pauziranje većine Flash sadržaja (oglasi), korisnicima bi trebalo donijeti nešto bolje performanse računala, brže učitavanje stranica…

2332