Tutorijali
Web hosting Akcija
Otvori Panel

WINDOWS 10 DOWNLOAD

LEGALNO I BEZ ČEKANJA
:)

Pročitajte višeHi, I'm Cortana

ubuntu

 

Sama isnstalacija Ubuntu sustava na računalo je uglavnom dovedena u neke rutine, a večina radnji koje je potrebno napraviti je i više nego očita ukoliko ste koristili bilo koje grafičko sučelje kao što je Windows ili MacOS X.

 

 

ubuntu savjeti

Ovdje ćete pronaći neke korisne savjete koji će vam pomoći lakše prebroditi tranzicijsko razdoblje, te vam pojasniti neke korisne osobine ukoliko ste se počeli igrati sa Ubuntu operativnim sustavom.

 

ubuntu

Jedna od divnih prednosti Ubuntu-a je ta da je on stvarno i više nego jednostavan za nabaviti i pokrenuti na računalu, čak i kada ga ne želite pokretati kao glavni operativni sustav ali ste jednostavno znatiželjni. Čak postoji i detaljno uputstvo kako napraviti recovery USB sa kojega pokrećete Ubuntu koje će vas voditi kroz proces i koje će vam dozvoliti da iskušate jednostavnost i prednosti bez da se morate riješiti svog sadašnjeg (poznatog) radnog okruženja. Jedna stvar koju treba imati na umu je da ovo nije kako neki misle apsolutno brz proces: potrebno je vrijeme za koje ćete podesiti svoj USB disk, skinuti s Interneta 700+ megabajta same instalacije OS-a, što vam lako može odnijeti i nekoliko sati. Dakle, prepustite to svom računalu da uradi dok se vi odmarate ispred svog televizora u večernjim satima.

Ubuntu ne mora biti vaš jedini izbor kada je riječ o Linux distribucijama, naravno – dosta ljudi voli Mint zbog toga što uključuje mnogo korisnih codec-a i programa za reprodukciju multimedijskih zapisa, a postoji i mnoštvo drugih kvalitetnih rješenja. No, Ubuntu-ova strategija razvoja samog sustava je ta da on ne smije biti zastrašujuć za nove korisnike, da mora imati pristupačno okruženje, te da mora imati razumijevanja za svakoga tko želi migrirati sa bilo kog drugog operativnog sustava, tako da u njemu postoji standardna količina aplikacija koje vam mogu pružiti veliku većinu onoga što bi vi mogli trebati za normalnu uporabu.

Osnovni Ubuntu neće biti šok za postojeće korisnike Windows ili Mac sustava: proklikajte po izbornicima i ikonicama na vrhu radne površine i pronaći ćete najčešće korištene osobine koje će zadovoljiti veliku većinu korisnika bez mnogo muke. U nastavku predstavljamo šačicu ne toliko potrebnih ali ipak očitih rješenja koja ćete moći koristiti jednom kada pokrenete Ubuntu.

Instalacija softvera

ubuntu

Iako postoji mnogo različitih načina za instalaciju aplikacija na Linux sustav, ukoliko koristite Ubuntu najjednostavniji način je da kliknete na meni Applications te odaberete Ubuntu Software Center. Iz ove aplikacije možete pretraživati pakete za instalaciju, te isto tako upravljati svojim instaliranim aplikacijama.

Kao što je objašnjeno u vodiču za instalaciju, potrebno je promijeniti Ubuntu-ove softverske resurse kako bi mogli instalirati i aplikacije koje ne pristaju unutar Canonical-ove tijesne definicije onoga što je prihvatljivo. Pod System –> Administration –> Software Sources, provjerite da li je podešena opcija koja omogućuje softver ograničen autorskim pravima — ovo vam omogućuje instalaciju mnogo šireg spektra aplikacija. (Ova vrsta aplikacija neće nepotrebno primati automatske nadogradnje putem Ubuntu sustava, no to rijetko predstavlja veći problem.)

Prva stanica: VLC

Najbolji primjer aplikacije koja nije uključena u Ubuntu, ali koju ćete sigurno poželjeti instalirati je VLC, jedan od najpopularnijih medijskih reprodukcijskih alata koji može poslužiti za sve danas poznate formate. Ukoliko želite pogledati DVD ili filmove i video zapise skinute s Interneta, ova aplikacija je svakako vrijedna lova putem aplikacije Software Center.

Izmjena načina kontrole prozora

ubuntu butons

Još od verzije 10.4, Ubuntu je postavio kontrole za zatvaranje, maksimizaciju i minimizaciju u gornji lijevi ugao aplikacijskih prozora, što može dovesti do zbunjivanja pogotovo ukoliko ste dugogodišnji korisnik Windows sučelja. Ukoliko biste radije željeli vidjeti te iste kontrole na desnoj strani, vrlo je lako napraviti switch back.

Kako napraviti screenshot??

screenshot

Jednako kao i na Windows-ima, možete ga napraviti jednostavnim pritiskom na tipku PrtSc (ili Alt-PrtSc kako biste uhvatili samo aktivni prozor). Ubuntu će prikazati pop up dijaloški okvir kako bi vam dozvolio da sačuvate uhvaćeni ekran u PNG formatu, isto tako isti možete kopirati i u clipboard ukoliko želite sliku koristiti u nekoj drugoj aplikaciji radije nego da je spremate na svoj disk.

Održavanje sustava i držanje istog up-to-date

update

Dok će se sam Ubuntu pokušavati držati up to date, možete i sami inicirati nadogradnju vrlo jednostavno klikom na System –> Administration –> Update Manager. Ukoliko ste od onih koji se često žale na veličinu Windows ili Mac nadogradnji, nepotrebno je reći da se u ovom procesu nećete osjećati ništa bolje — pokretanjem ovo procesa producirate kreiranje poduže liste potencijalnih nadogradnji. Kako god, mnoge od tih nadogradnji su individualne aplikacije, a ne jezgra OS-a, tako da možete preskočiti nadogradnje za aplikacije koje nikada ne koristite ukoliko ne želite nepotrebno opterećivati svoj bandwidth.

Očito je da je ovaj tekst daleko od onoga što možete otkriti, no, sadrži nekoliko elemenata koje možete proći kada počinjete koristiti Ubuntu.

Želimo svima mirno more ukoliko se odlučujete na korištenje ovog sustava, a isto tako, slobodno svoje dojmove i iskustva podijelite s nama u komentarima teksta!

By Angus Kidman

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Windows App

Download from Windows Store Download from Windows Store

Prijava na Newsleter

Primanje novosti sa stranice www.pctrikovi.com
Vaša e-mail adresa će se koristiti isključivo za primanje novosti sa stranice...
Please wait

Trenutno Online

Imamo 82 gostiju i nema članova online

Zadnji komentari

zanimljivosti ovaj tjedan

PROFESIONALNI WEB HOSTING
Novosti i Zanimljivosti

PROFESIONALNI WEB HOSTING

Što je to jednostavnim jezikom web hosting, pa evo par primjera, recimo da želite na internetu objaviti neku sliku. Tu sliku morate smjestiti na …

1070
PROFESIONALNI WEB HOSTING
Novosti i Zanimljivosti

PROFESIONALNI WEB HOSTING

Što je to jednostavnim jezikom web hosting, pa evo par primjera, recimo da želite na internetu objaviti neku sliku. Tu sliku morate smjestiti na …

1070
GTA Online i Freemode Events
Igre / Zabava

GTA Online i Freemode Events

Iako GTA Online nudi gomilu različitih izazova i modova igre, mnogi igrači jednostavno vole uživati u Freemode-u - koji bi uskoro trebao postati puno za…

2043
Svim građanima Internet konekcija brzine 50Mbps
Novosti i Zanimljivosti

Svim građanima Internet konekcija brzine 50Mbps

Obećali su da će do 2018. godine svim svojim građanima omogućiti pristup Internetu povećane brzine od 50Mbps, što će predstavljati poseban standa…

2456
Need for Speed gameplay video
Igre / Zabava

Need for Speed gameplay video

Need for Speed grafički djeluje odlično. Za gameplay, ipak, ostaje da se vidi koliko će biti inovativan i osvježavajući u odnosu na prethodne dijelove. …

1940
Velika nadogradnja za Windows 10 u 11. mjesecu...
Novosti i Zanimljivosti

Velika nadogradnja za Windows 10 u 11. mjesecu...

WinBeta piše da Microsoft trenutno radi na prvoj relativno većoj, non-patch nadogradnji za svoj novi operativni sistem. Nadogradnja kodnog im…

1426
Google Chrome  od 1. rujna počinje pauzirati Flash oglase
Novosti i Zanimljivosti

Google Chrome od 1. rujna počinje pauzirati Flash oglase

  Pauziranje većine Flash sadržaja (oglasi), korisnicima bi trebalo donijeti nešto bolje performanse računala, brže učitavanje stranica…

2332