Problemi kod
Web hosting Akcija
Otvori Panel

WINDOWS 10 DOWNLOAD

LEGALNO I BEZ ČEKANJA
:)

Pročitajte višeHi, I'm Cortana

Fix Linux

 

Obzirom da se pojavilo dosta pitanja u vezi s vrlo rijetkim ali ipak mogućim rušenjem OS-a, a vezano na razgovore s ljudima koji su mi sugerirali da ukoliko pišem o Linux OS i hvalim ga na sva zvona, došlo je vrijeme da ukratko objasnim i kako se mogu ispraviti neki od najčešćih kvarova koji mogu zadesiti ovaj operativni sustav. Došlo je vrijeme da kažem i ovo – i Linux je podložan pogreškama! Tako, olakšao sam dušu! Bez obzira na to koliko volim svoj odabrani OS, nemoguće je poricati da i ovdje stvari mogu poći u krivom smjeru, ili čak da ne valjaju.

Kako popraviti najčešće probleme koji se pojavljuju kod Linux OS-a

Naravno, Linux sustav nije usamljen u ovome – računalni sustav je ogromna, kompleksna kolekcija softvera i hardvera koji međusobno surađuju, čak i više kada osnovna instalacija sadrži nekoliko gigabajta dodatnog softvera koji se nastavlja na osnovni operativni sustav.


Neće mi biti moguće pokazati rješenje za baš svaki problem koji vas može zadesiti, no mogu vam pokazati neke od češćih problema s kojima se kao korisnici možete susresti, te, još važnije, pokazati vam kako odrediti što je problem. Još jedna stvar koja mi je na umu, a za koju smatram da vam moram priopćiti dok čitate ovaj članak i pokušavate riješiti problem samostalno, točan opis problema je glavni faktor kada tražite druge za pomoć! Linux zajednica je svakako zajednica entuzijasta, koja je uvijek spremna pomoći, iz tog razloga su otvoreni mnogobrojni forumi na kojima se može saznati zbog čega je došlo do određenog problema, i ono najvažnije, kako isti riješiti! I sve je besplatno, ne postoje konzultanti koji će vam reći pošalji mi toliko i toliko para, pa ću ti reći da otvoriš terminal i upišeš tri slova :-).


Tipični OS ima više komponenti nego motor vašeg automobila, a ipak je otvoren, dapače, čak vas i ohrabruje, da eksperimentirate, što neizbježno dovodi do pogrešaka, ako se radi o znatiželjnom korisniku, a što dovodi do provokativnog načina održavanja OS-a. Kako bi stvar bila još gora, računala su često sklopljena od komponenti različitih proizvođača – matična od jednog, grafička drugog, zvučna od desetog proizvođača – a jadan operativni sustav mora sažvakati svaku od tih komponenti i pružiti odgovarajući softver za podršku – naravno ukoliko postoji.


Kada uzmem sve u obzir, u ovom vodiču ću se baviti sa nekim najčešćim problemima i savjetima (što iz vlastitog iskustva, što uz pomoć Linux zajednice i informacija dostupnih na forumima), kako se izvući iz katastrofalne situacije u kojoj ste se našli igrajući se sa svojim novim OS-om. Vrste poteškoća koje vas mogu zadesiti, mogu se svrstati u nekoliko kategorija: problemi sa podizanjem OS-a, hardver i pokretački programi, neodgovarajući softver i mreža su među najpopularnijim temama za rasprave na svim Linux forumima.

Popravak pokretačke sekvence

Distro instalacije su prilično dobre i identificiraju postojeće Windows instalacije i automatski podešavaju dual boot, no trebate li reinstalirati spyware-om oštećenu instalaciju Windowsa saznat ćete kada se vaš stroj boota ravno u Windows i kada vaša Linux instalacija nestane!

Bez panike: svi Windowsi imaju mogućnost prepisivanja preko Grub bootloader-a svojim vlastitim ekvivalentom, uklanjajući vaš meni za boot-anje.  Svi podaci koje ste imali su još uvjek tamo gdje ste ih ostavili – jedino što morate učiniti je ponovno postaviti bootloader konfiguraciju na master boot record (MBR) vašeg diska. Biti će potrebno još jedno pokretanje sa LiveCD kako bi to učinili, zatim treba otvoriti terminal i pokrenuti naredbu

sudo grub-install /dev/sda

Ovo pretpostavlja da ste sve instalirali na primarni (ili jedini) disk ili particiju. Grub-install obično odradi dobar posao prilikom detekcije Grub instalacije, te podešava stvari ponovno onako kako bi trebale biti podešene. Ukoliko ovaj postupak ne da željeni rezultat, biti će potrebno stvari odraditi ručno, što je znatno jednostavnije nego što zvuči. Pokrenite sudo grub kako biste ušli u Grub shell. Zatim utipkajte

find /boot/grub/stage1

...kako bi odredili koja particija sadrži Grub datoteke. Ukoliko su Windowsi na prvoj particiji, vrlo je vjerojatno da će Grub biti smješten na drugoj, u kojem slučaju će vam command vratiti nešto slično ovome (hd0,1). Sada podesite Grub ovom naredbom

root (hd0,1)
setup (hd0)
quit


Prva naredba identificira boot particiju, druga upisuje bootloader na MBR a nakon toga napuštate Grub shell.

Live CD

Ukoliko je naknadna reinstalacija Windowsa blokirala vaš Grub boot sektor i više ne možete pokretati Linux sa HDD-a, možda ćete poželjeti ponovno koristiti svoj  Live CD medij. Ovo pokreće Linux direktno sa CD-a ili DVD-a i neslobađa vas potrebe instalacije apsolutno ičega na vaše računalo kako bi ga pokrenuli i radili na njemu. Jedna od pionirskih osobina Live CD-a, i još uvijek jedna od najboljih, je Knoppix, i za divno čudo, baš mi se desilo da imam jedan svoj vlastiti LXFDVD. Knoppix, posebno DVD verzija, je potpuno bazirana na Debian sučelju, tako da se apsolutno sve pokreće sa CD/DVD, tako da se ništa od ranije spomenutog ovdje ne može desiti.


Za još kompaktniju alternativu, možete isprobati System Rescue CD, također dostupan na DVD-u. Ne postoji nagrada ukoliko pogodite za što je ovaj CD dizajniran, ali postoji prednost u tome što je kompaktan (manje od 250MB) i ima instalaciju kojom ga možemo kopirati na USB stick. Dolazi sa vrlo nezahtjevnim grafičkim sučeljem i mnoštvom alata za popravak vašeg računala. Live CD-i obično sadrže odličnu detekciju hardvera i konfiguraciju istog. Ukoliko imate problem sa nekom od komponenti, pokrenite ovaj disk i vidite kako oni konfiguriraju isti.
 
Knoppix je nezamjenjiv za spašavanje sustava.

Kada pokretanje traje vječno

U vrijeme jure, Linux boot sekvenca je skrolala stranice i stranice teksta preko ekrana. Većina tog teksta je bila neshvatljiva svima nama običnima smrtnicima, no ukoliko je stala, vidjeli smo točno mjesto gdje je stala, sa retkom i komandom na kojoj se desio problem, te sa tekstom koji je sadržao trag problema koji je nastao.

U sadašnje vrijeme, pokretačka platforma prikazuje splash screen za vrijeme pokretanja, što je vizualno vrlo lijepo, sve dok nešto ne krene krivim smjerom, tada pokretanje prestaje, a splash screen skriva ranije objašnjeno.

Ukoliko se pogreška dogodi u ranom stadiju pokretanja sekvence, možete je pronaći dodajući noapic u boot liniju za pomoć u krernelu. Ovo činite na isti način na koji uklanjate splash reference (provjerite sliku ispod). Ukoliko ovo popravi stvar, editirajte Grub konfiguracijsku datoteku na /boot/grub/menu.lst ili /boot/grub/grub.conf te dodajte naopic opciju, a moguće je da se pokaže da je vaša potraga za rješenjem sama po sebi bila lijek.

Istu tehniku možete koristiti ukoliko je vaš sustav spor priliko gašenja, pregledom završnih sekvenci kako bi provjerili gdje zavlači ili pauzira na predugo razdoblje. Sa toliko problema koji se mogu desiti, mnogo je lakše pronaći odgovor ukoliko točno znate što je problem.

Step by step: detekcija grešaka pri podizanju
 

Uklonite splash screen: Kako bi onemogućili splash screen i prikazali boot poruke, označite prvu oznaku na izborniku i pritisnite E (za uređivanje), označite liniju koja počinje sa 'kernel' i ponovno pritisnite E kako bi uredili kernel liniju. Uklonite bilo koju referencu koja upućuje na quiet ili splash, pritisnite Enter a zatim B (za boot).
 
Sve je ovo malo drugačije za SUSE...: SUSE radi drugačije u ovim splash podešenjima koja su ugrađena u kernel. Boot opcija je upisana drugačije u ekranu sa izbornikom - upišite splash=0 kako bi onemogućili splash screen u potpunosti. Pritisnite F1 kako bi vam se prikazala lista opcija, nakon čega koristite Tab i Enter kako bi dobili daljnje informacije o bilo kojoj od njih.
 
Definirajte problem: Sada, kada ste u mogućnosti vidjeti poruke, možete vidjeti je je proces pokretanja zapeo. Ovdje ćete morati proguglati za tekstom koji vam linija pokazuje (greška ili linija u kojoj se nalazi) kako bi uz pomoć foruma i zajednice saznali što je dalje za činiti. Moguće je da neki dijelovi hardvera uzrokuju problem, tako da ćete trebati isključiti sve nepotrebne uređaje i pokušati ponovno.

 

 

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Windows App

Download from Windows Store Download from Windows Store

Prijava na Newsleter

Primanje novosti sa stranice www.pctrikovi.com
Vaša e-mail adresa će se koristiti isključivo za primanje novosti sa stranice...
Please wait

Trenutno Online

Imamo 94 gostiju i nema članova online

Zadnji komentari

zanimljivosti ovaj tjedan

PROFESIONALNI WEB HOSTING
Novosti i Zanimljivosti

PROFESIONALNI WEB HOSTING

Što je to jednostavnim jezikom web hosting, pa evo par primjera, recimo da želite na internetu objaviti neku sliku. Tu sliku morate smjestiti na …

1181
PROFESIONALNI WEB HOSTING
Novosti i Zanimljivosti

PROFESIONALNI WEB HOSTING

Što je to jednostavnim jezikom web hosting, pa evo par primjera, recimo da želite na internetu objaviti neku sliku. Tu sliku morate smjestiti na …

1181
GTA Online i Freemode Events
Igre / Zabava

GTA Online i Freemode Events

Iako GTA Online nudi gomilu različitih izazova i modova igre, mnogi igrači jednostavno vole uživati u Freemode-u - koji bi uskoro trebao postati puno za…

2151
Svim građanima Internet konekcija brzine 50Mbps
Novosti i Zanimljivosti

Svim građanima Internet konekcija brzine 50Mbps

Obećali su da će do 2018. godine svim svojim građanima omogućiti pristup Internetu povećane brzine od 50Mbps, što će predstavljati poseban standa…

2604
Need for Speed gameplay video
Igre / Zabava

Need for Speed gameplay video

Need for Speed grafički djeluje odlično. Za gameplay, ipak, ostaje da se vidi koliko će biti inovativan i osvježavajući u odnosu na prethodne dijelove. …

2049
Velika nadogradnja za Windows 10 u 11. mjesecu...
Novosti i Zanimljivosti

Velika nadogradnja za Windows 10 u 11. mjesecu...

WinBeta piše da Microsoft trenutno radi na prvoj relativno većoj, non-patch nadogradnji za svoj novi operativni sistem. Nadogradnja kodnog im…

1503
Google Chrome  od 1. rujna počinje pauzirati Flash oglase
Novosti i Zanimljivosti

Google Chrome od 1. rujna počinje pauzirati Flash oglase

  Pauziranje većine Flash sadržaja (oglasi), korisnicima bi trebalo donijeti nešto bolje performanse računala, brže učitavanje stranica…

2470